高考英语阅读理解真题演练含答案

宇晴供稿

  阅读理解在高考英语中占有很大的比重,所以学生要好好重视,多做一些试题。小编为大家推荐了相关试卷,希望可以帮助到大家!

  高考英语阅读理解试题

  A

  (2017•仪征中学期初考试)

  A world-famous Canadian author,Margaret Atwood,has created the world’s first long-distance signing device(装置),the LongPen.

  After many tiring book-signing tours from city to city,Atwood thought there must be a better way to do them.She hired some technical experts and started her own company in 2004.Together they designed the LongPen.Here’s how it works:The author writes a personal message and signature on a computer tablet(手写板) using a special pen.On the receiving end,in another city,a robotic arm fitted with a regular pen signs the book.The author and fan can talk with each other via webcams(网络摄像机) and computer screens.

  Work on the LongPen began in Atwood’s basement.At first,they had no idea it would be as hard as it turned out to be.The device went through several versions,including one that actually had smoke coming out of it.The investing finally completed,test runs were made in Ottawa,and the LongPen was officially launched at the 2006 London Book Fair.From here,Atwood conducted two transatlantic book signings of her latest book for fans in Toronto and New York City.

  The LongPen produces a unique signature each time because it copies the movement of the author in real time.It has several other potential applications.It could increase credit card security and allow people to sign contracts from another province.The video exchange between signer and receiver can be recorded on DVD for proof when legal documents are used.

  “It’s really fun,” said the owner of a bookstore,who was present for one of the test runs.“Obviously you can’t shake hands with the author,but there are chances for a connection that you don’t get from a regular book signing.”

  The response to the invention has not been all favorable.Atwood has received criticism from authors who think she’s trying to end book tours.But she said,“It will be possible to go to places that you never got sent to before because the publishers couldn’t afford it.”

  语篇解读 本文介绍了一种特殊的、可以让作者在很远的城市为读者远程签字的签字笔the LongPen,并介绍了这种发明的起因以及发明过程。

  1.What do we know about the invention of the LongPen?

  A.It has been completed but not put into use.

  B.The basement caught fire by accident.

  C.Some versions failed before its test run.

  D.The designers were well-prepared for the difficulty.

  答案 C

  解析 细节理解题。根据第三段第三句“The device went through several versions,including one that actually had smoke coming out of it.”可知,这个装置经历了很多次失败,最后才发明成功。故选C。

  2.What could be inferred from Paragraphs 5 and 6?

  A.Bookstore owners don’t support the LongPen.

  B.Critics think the LongPen is of little use.

  C.Atwood doesn’t mean to end book tours.

  D.Publishers dislike the LongPen for its high cost.

  答案 C

  解析 推理判断题。根据第六段最后一句“But she said,‘It will be possible to go to places that you never got sent to before because the publishers couldn’t afford it.’”可知,她发明这种签字笔可以给以前从来没有去过的地方的读者签字,而不是想结束book tours。故选C。

  B

  (2017•无锡期中调研)

  One of my favorite professors in college was a self-confessed(公开承认的) liar.

  I guess that statement needs a bit of explanation.

  The topic of Corporate Finance/Capital Markets is a very dry and boring subject matter.Dr K was memorable because of something he introduced at the beginning of his first class,“Between today and the class right before finals,I will put a lie into each of my lectures.Your job,as students,among other things,is to try and catch the Lie of the Day.”

  And then began our 10-week course.

  This was a brilliant way to focus our attention—by asking students to challenge his statements.Early in the quarter,the Lie of the Day was usually obvious—immediately causing raised hands to challenge it.

  As the quarter went on,the Lie of the Day became more subtle(不易察觉的),and many ended up slipping past most students unnoticed until a very alert person stopped the lecture to flag it.

  Every once in a while,a lecture would end with nobody catching the lie.On those days,Dr K,looking quite pleased with himself,would say,“Ah ha!Each of you has one falsehood in your lecture notes.Discuss among yourselves what it might be,and I will tell you next Monday.”

  Those lectures forced us to work in study groups so we could approach him with our theories the following week.

  Brilliant...but what made Dr K’s technique genius was,during the most technically difficult lecture of the entire quarter,there was no lie.At the end of the lecture in which no lie was found,he offered the same challenge to work through the notes.On the following Monday,he heard our theories for what the falsehood might be for almost ten minutes before he finally said,“Do you remember the first lecture—how I said that every lecture has a lie?”

  Tired from having our best theories shot down,we nodded.

  “Well,THAT was a lie.My previous lecture was completely on the level.But I am glad you reviewed your notes carefully this weekend.Moving on...”

  While my knowledge of the Economics of Capital Markets has faded in time,the lessons have stayed with me:“Experts” can be wrong and say things that sound right,so always evaluate new information and check it against things you already accept as fact.

  语篇解读 作者上大学时最喜欢的一位教授通过所谓的“当日假话”来使学生在枯燥乏味的学科上集中注意力,激发他们的学习兴趣。虽然作者当时所学的知识已经所剩无几,但这位教授留下的宝贵财富仍让作者受用无穷。

  3.The Lie of the Day is introduced to Dr K’s class because .

  A.he is good at telling a lie

  B.he wants his students to challenge his authority

  C.he wants to find out who is absent-minded

  D.he tries to arouse his students’ interest in his boring lecture

  答案 D

  解析 推理判断题。根据第三段内容和第五段第一句可知,K博士将“当日假话”引入课堂的原因是为了让学生们在课堂上集中注意力,并且激发他们对枯燥乏味的课程的学习兴趣。故选D。

  4.What do we know about the most technically difficult lecture of the entire quarter?

  A.It made all the students feel bored but excited.

  B.It turned out that Dr K told no lie in the lecture.

  C.The lie in it slipped past with nobody finding it.

  D.Students reasoned with Dr K about his theories after class.

  答案 B

  解析 细节理解题。根据第九段第一句可知,结果证明,K博士在整个学季最难的那堂课上没有说假话。故选B。

  5.From the last paragraph we can learn that .

  A.we should be critical to the information provided for us

  B.it is a must that we avoid lies in our daily life

  C.students can drop some courses because they are boring

  D.we can use creative techniques to make courses lively and interesting

  答案 A

  解析 细节理解题。根据最后一段最后一句可知,“专家”说的未必正确,所以我们要养成审视新信息的习惯,并且批判地对待提供给我们的信息。故选A。